ZONNEPANELEN,THUISBATTERIJ,WARMTEPOMP OF AIRCONDITIONING BINNEN 4 WEKEN GEINSTALLEERD
De doorontwikkeling van zonnepanelen gaat snel. Technisch worden zonnepanelen steeds beter waardoor ze meer energie kunnen opwekken. De meeste zonnepanelen zijn daarom tegenwoordig monokristallijn zonnepanelen. Bij deze panelen bestaan de zonnecellen uit 1 kristal. Het oppervlak heeft geordende elektroden en is zwart van kleur. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement en zijn het meest efficiënt bij direct zonlicht. De panelen hebben een hoog rendement voor het oppervlak. Deze panelen zijn een slimme investering voor het behalen van een maximaal rendement en bij een beperkte ruimte. Bokma Zonne Energie is trots hiernaast op onze unieke service van het installeren van gekleurde zonnepanelen. Ideaal bij problemen met de welstand/ vergunningsplicht van uw gemeente wanneer zwart niet mag. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek met onze adviseur.
De meeste daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Bij Bokma Zonne Energie kunt u zonder gedoe een gratis legplan aanvragen. U ontvangt dan binnen 24 uur (op werkdagen) een legplan voor uw dak waarbij de geschiktheid en opbrengst wordt meegenomen.
In het kort zijn er drie factoren die bepalen hoeveel stroom uw dak oplevert:
Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dat is het piekvermogen dat bij optimale zoninstraling - dus recht onder de zon bij helder weer midden op de dag - zou kunnen worden opgewekt. De opbrengst van zonnepanelen is niet gelijkmatig doordat de hoeveelheid zonlicht steeds verandert. Ook factoren zoals schaduw en de plaatsingsrichting beïnvloeden de opbrengst. Zonnepanelen die gericht zijn op het zuiden wekken bijvoorbeeld meer op dan zonnepanelen geplaatst op het noorden.
Veel zonuren en een temperatuur van maximaal 25 graden zijn de ideale weersomstandigheden voor de opwek van zonne-energie. Bij hogere temperaturen wordt de opbrengst van zonnepanelen lager. Voor iedere 10 graden temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst met ongeveer 5 procent. Dit komt doordat de daling van de spanning in de cellen hoger is dan de toename in stroomsterkte. Hoeveel het rendement daalt is afhankelijk van het type zonnepanelen dat op uw dak ligt.
Op uw energierekening staat hoeveel stroom u geleverd heeft gekregen van uw energieleverancier. Daarvan wordt de energie die u heeft teruggeleverd afgetrokken. Deze aftreksom wordt salderen genoemd. Levert u meer dan u gebruikt, dan moet uw energieleverancier hiervoor een ‘redelijke terugleververgoeding’ geven. Dit is vaak het kale leveringstarief (leveringstarief zonder energiebelasting en Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE)), of een percentage van het kale leveringstarief. Soms is het een vaste vergoeding, van bijvoorbeeld 6 cent. Voor de stroom die u namelijk méér opwekt dan verbruikt, ontvangt u een terugleververgoeding die veel lager is dan de prijs die u moet betalen voor stroom die u afneemt van uw energieleverancier. Daarom is het vanuit financieel oogpunt aan te raden om maximaal uw eigen energieverbruik zelf op te wekken. Opwekken wat u verbruikt levert immers ca. 24 cent per kWh stroom op, wat u normaal zou uitgeven aan uw stroom. Voor de extra opwek ontvangt u slechts ca. 6 cent.
Een voorbeeld: u neemt 3500 kWh stroom per jaar van het net af en levert via uw zonnepanelen 4000 kWh aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier moet voor 3500 kWh geleverde stroom het geldende stroomtarief betalen (ca. 24 cent per kWh, prijspeil 2021). Voor de overige 500 kWh ontvangt u de terugleververgoeding. De energieleverancier mag dit tarief zelf vaststellen.
Als u meer stroom opwekt dan verbruikt, is het de moeite waard om een energieleverancier te zoeken met een hoog teruglevertarief. Tot 2025 blijft de salderingsregeling zoals hij nu is. De verwachting is dat de regeling in 2025 geleidelijk afgebouwd wordt: elk jaar mag u dan 9% minder salderen.
Zonnepanelen maken gelijkstroom. Een omvormer zet dat om in wisselstroom, want dat komt er uit je stopcontact. Een omvormer is een belangrijk onderdeel van de installatie en bepaalt mede de opbrengst van zonnepanelen. Om opbrengstverliezen te beperken kan de omvormer het beste dicht bij de zonnepanelen geplaatst worden. Hoe groter de afstand tussen de omvormer en de panelen op uw dak, hoe langer de kabel is. Bij energie vervoeren via de kabel vindt er verlies van energie plaatst. Hoe dichter de omvormer bij de panelen, hoe effectiever energie wordt opgewekt.
U kunt hiervoor micro-omvormers gebruiken. Daarbij heeft ieder paneel zijn eigen omvormer. Dit zorgt ervoor dat elk paneel individueel presteert. Een beschaduwd paneel voorkomt daardoor dat het hele systeem minder produceert.
Daarnaast kunt u zonnepanelen ook in serie op een omvormer aansluiten. Bij grotere systemen kunnen meer serieschakelingen (strings) worden aangesloten op een zogenoemde stringomvormer. Een andere oplossing is om 'power optimizers’ aan elk afzonderlijk paneel te koppelen (Maximum Power Point-trackers). Dat is een klein kastje dat ervoor zorgt dat dat de stroom en de spanning van het zonnepaneel een optimale verhouding houden. Soms zijn power optimizers geïntegreerd ín het paneel. Wilt u al voorbereidt zijn op de thuisbatterij? , vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan.
Het shingled zonnepaneel levert huiseigenaren volgens de fabrikant tot 20 procent extra opbrengst per vierkante meter op. Door de ‘shingled’ zonneceltechnologie waarbij zonnecellen elkaar overlappen, bestaat elke centimeter oppervlakte uit zonnecel. De gehele voorkant van het zonnepaneel wordt hier gebruikt om zonlicht op te vangen, omdat de busbars en strings achter de zonnecellen zitten. Ook schaduw is geen probleem: het gebruik van parallel geschakelde strings minimaliseert opbrengstverlies.
Copyright © 2014 Bokma Zonne Energie - All Rights Reserved.
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.